вторник, 2 февруари 2016 г.

Орехови меденки Танина


Започвам пред пролетно почистване , като ще покажа рецепти които отдавна стоят в редакция. Повечето са снимани с телефона и все чаках да им дойде време за по- добри снимки, но истината е че ми омръзна да ги премятам. А рецептите са ни харесали и затова съм ги щракнала.
Тези меденки знам от свекърва ми , а тя от своя приятелка. Рецептата е тръгнала от Северна България, минала е през Смолян и през Пловдив.Аз ги приготвих за Хелоуин.
Доста по- различни са от обичайните меденки. По хрупкави са.



1ч.ч. захар
2 с.л. мед
щипка сол
2 яйца
1 ч.ч. олио
1 к.л. канела
2 равни к.л. сода
1 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. смлени орехи
Брашно колкото поеме за средно твърдо тесто

Яйцата се разбиват със захарта,меда щипка сол. Прибавя се олиото, канелата и содата разтворена в киселото мляко. Прибавят се орехите и накрая брашното. Тестото се разточва с дебелина 1 см. и се изрязва с формички по избор. Меденките се пекат на 180 градуса.
По желание може да се слепят с мармалад.


С тези рецепта , поставям началото и на една нова категория изкушения - "Старите бабини тетрадки". Вече се сдобих с няколко тетрадки на мой познати, в които те са съхранили своя опит и опита на техните майки и баби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар