четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Ментов чийзкейк



за бисквитения слой:
160 г. бисквити
2 с.л. какао
75 г. масло

за ментовия слой:
150 г. крема сирене
40 г. захар
1 яйце
40 мл. ментов ликьор


за ганаша :
100 г. черен шоколад
100 мл. течна сметана

Бисквитите се смилат на трохи с блендер. Добавят се разтопеното масло и какаото. Отново се блиндират за кратко, за да се смесят съставките добре.

От хартия за печене се изрязват ленти които се слагат във формички за мъфини. Те помагат за по- лесното изваждане на сладкишите.Във всяко гнездо от мъфин и върху хартията се разпределя от бисквитената смес.




Крема сиренето се разбива с ментовия ликьор, захарта и яйцето, докато се смесят добре.После се изсипва върху бисквитения слой.
Пече се в предварително загряла на  на 160 градуса фурна, с обдухване, за 20 минути.
Изваждат се и се оставят да се охладят преди да се извадят от формата за мъфини.

Сметаната се загрява до завиране ,дръпва се от огъня и към нея се добавя натрошения на парченца шоколад. Разбива се добре и се оставя да изстине.

Върху изстиналите чийзкейкчета се нанася охладения  ганаш (преди да се втвърди).

От това количество излизат 6-7 броя.
Идеята видях тук, но внесох малки корекции.

2 коментара:

  1. Много интересна идея Нати.Получават се чудесни чийзкейкчета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, благодаря!И на мен ми допаднаха много и на вид и на вкус.Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване